OTEVŘENÝ DOPIS METODIKOVI AŠSK – znovu aktualizováno

Otevřený dopis metodikovi Asociace školních sportovních klubů Josefu Hostinskému, který mu byl zaslán dne 23.3.2012 Jiřím Kyselem.

Hezký den,
obracím se na Vás v naději pomoci Vám v kvalitnější organizaci florbalových turnajů Orion florbal cup. Jsem trenérem nejvyšší kvalifikace, vedu reprezentaci juniorů, pomáhám florbalové unii s trenérským vzděláváním a metodikou zejména v oblasti dětí a mládeže, provozuji interneteový portál www.florbalovytrener.cz. Školím instruktory školního florbalu, lektoruji na akci Škola hrou atd. Před časem jsem byl Vaší kolegyní osloven ke spolupráci na webu Orion florbal cupu, ale komunikace brzy ustala.
Byl jsem se dnes podívat na republikovém finále v Brně. Orion florbal cup je výborná akce a za florbalové hnutí Vám děkuji, že ji organizujete. Mrzí mě však, že si ji děti nemohou opravdu užít. Vysvětlím – pro tyto účastníky (cca 6-7. třída) florbal znamená hru v systému 5+1 na ploše odpovídající jejich parametrům. Nyní hrají na rozměrech 40×20 metrů, což jsou rozměry pro dospělé a pro ně se nehodí. Díky tomu běhají více než musí a mají méně kontaktů s míčkem. Metodicky je to zkrátka špatné a nemají ze hry takovou radost jako by mohly mít, nejmarkantěji je to vidět na drobných dívenkách.
Představte si, že bychom jako dospělí měli hrát na této ploše basketbal – na hřišti 40×20 metrů. Nebavilo by nás to, ke košům by to bylo daleko, pořád bychom jenom běhali. A úplně stejně se cítí účastníci dnešního republikového finále. Netvrdím, že je to nebaví, tvrdím, že po zmenšení plochy by je to bavilo daleko víc a bylo by to pro ně prospěšnější. Dalším krokem do budoucna by dle mého názoru mělo být zvážení přechodu na efektivnější systém 4+1 na úměrně zmenšeném hřišti v této věkové kategorii.

Věřím, že se nad tím zamyslíte, děkuji za Váš čas a neváhejte se na mě obrátit.

PS – Dopis v kopii posílám i regionálnímu sekretáři ČFbU, nedělám nic za zády unie.

Se sportovním pozdravem
Jirka Kysel „Kyslík“
oxygenum@email.cz
tel. 728/682126

Odpověď metodika AŠSK:

Dobrý den,

Váš email přeposílám sportovnímu garantovi florbalu AŠSK – Romanovi Kuběnovi.

Můj názor je takový:

1) Budeme se držet pravidel ČFbU, tak jako do teď, tudíž první krok je na unii.

2) Děti v dnešní době potřebují pohyb jako sůl. Čím více budou běhat, tím lépe! Např. Fotbal je daleko starší sport než florbal a mladší žáci stále hrají na velkém hřišti, přestože se jich týkají všechny nevýhody, které jste jmenoval.

3) Pokud by nebylo technicky náročné zmenšit hrací plochu (rozměry mantinelů), tak je jasná výhoda, že by se turnaje daly hrát i v menších tělocvičnách.

Nejsem odborník na florbal, proto vás odkazuji na garanta sportu. Ve vaší emailové komunikaci mě prosím připojte do kopie, abych věděl jak se vyvíjí. Jinak si stojím za názorem, že změnu takovéhoto rozsahu by měla iniciovat unie.

S přáním krásného dne,

Josef Hostinský

Pozn.:

Tímto „kauza“ končí. Sportovní garant florbalu AŠSK pan Kuběna na dopis nijak nereagoval. Výsledek je tedy očekávaný. Může mě trápit jak chce, že děti nehrají florbal tak, jak by je bavilo nejvíc a jak by pro ně bylo nejlepší. Šanci změnit to má pouze ČFbU, nikoliv já, vždyť AŠSK postupuje podle platných pravidel unie. A dlouhodobý postoj ČFbU k tomuto a podobným turnajům je jasný – nezajímá je to. Žádná snaha o podporu těchto turnajů, když už nic jiného, ani metodická pomoc. Vnímám nezájem jako velkou chybu, v mých očích AŠSK částečně supluje práci ČFbU. Příslušným orgánům ČFbU je zkrátka jedno, jak turnaje vypadají… bohužel. Jako už tolikrát, i na tuto věc ČFbU upozorním a budu doufat ve světlejší zítřky v trenérsko-metodické práci unie a komise mládeže.

Pozn. č.2:
Přece jen nakonec tímto kauza nekončí. Pan Kuběna odpověděl:

Dobrý den pane Kysel,

omlouvám se, že reaguji se zpožděním, ale jsem poměrně dosti pracovně zaneprázdněn a tak se k emailům, které takzvaně „nehoří“ vracím  k vyřízení zpravidla do 14 dnů.

Předem se omlouvám, že moje odpověď bude obsáhlejší, ale florbal jako sport pro mne znamená naplnění života a tak nechci odpovědět takzvaně úředně, ale trochu od florbalového srdce. A to nejde zvládnout ve třech větách. Odpovědi a názory dám do několika bodů.

1.)    Neměl jsem tu čest Vás zatím poznat osobně, ale v mých očích jste jeden z mála ve florbalovém hnutí, který to táhne metodicky. Vaše kniha je skvělá a vaše stránky www.florbalovytrener.cz jsou fakticky přínosem pro rozvoj florbalu. Klobouk dolů před vaším snažením. Jsem ve florbalu dlouho a nerozumím moc postoji ČFbU, proč zrovna metodika (budoucnost) florbalu je tak trochu popelkou v myšlení ČFbU. Nebo alespoň tak mi to připadá. Jsme druhým sportem v ČR (prvním ve školském prostředí) a knih o florbalu vyšlo, pokud vím 3 + 3 video-metodiky. Tomu dodnes jako trenér nerozumím.

2.)    Trochu se představím. Pracuji ve školství od roku 1990, začal jsem jako metodik TV v DDM Klatovy a následně od roku 1993 dělám ředitele DDM Stod. Od roku 1994 dělám okresního předsedu AŠSK Plzeň-jih a od roku 2000 dělám i předsedu KR AŠSK Plzeňského kraje. Dále jsem byl zvolen do VV AŠSK v roce 2009 a od roku 2010 dělám garanta florbalu. Florbal hraji a trénuji od roku 1994 pod naším DDM Stod, letos s kolegou máme celkem 6 družstev v soutěžích (4 pod ČFbU a 2 družstva Bohemia liga malého florbalu 3+1 viz. www.blmf.cz). Zjednodušeně se dá říci, že se podílím na přípravě a organizaci školních sportovních soutěží (ve všech sportech)a trochu více se zaměřuji na florbal. Mám 4 děti a 3 hráli či hrají závodně florbal, syn (3 roky) se chystá….

3.)     RF v Brně uspořádali pořadatelé, kteří jsou učitelé TV, ale nikdy florbal závodně nehráli. Daří se jim ale sehnat prostředky a mají bohaté zkušenosti s pořádáním jiných i mezinárodních soutěží. Republika dle mého názoru byla uspořádána na slušné úrovni a pořadatelům patří velký dík. Rozumím vaší námitce na velikost hřiště. Pravděpodobně jste viděl utkání, které skončilo velkým rozdílem v kateg. dívek. Na RF postupuje vždy 5 družstev, která se musejí prokousat z okrskových kol, okresních kol, krajských kol a kvalifikací. Plus zde jako šesté družstvo startuje družstvo pořadatele, které ne vždy dosahuje potřebné úrovně. Tentokráte úroveň domácích družstev byla dosti průměrná a na hřišti to bylo znatelně poznat. Takzvaně od 5 minuty nebylo o co hrát – stav byl třeba už 0:3 a rozdíl ve výkonnosti propastný. Menší hřiště by tento problém nevyřešilo, florbalovost zde byla hodně odlišná, možná by ale nepadlo tolik branek. Ostatní utkání měla ale svůj náboj a nejsem si jist, zda zmenšení by bylo správné.

Poznámka:

– Okrsková, okresní a některá krajská kola se hrají na menších hřištích 3+1, nebo 4+1. Krajská kola, kvalifikace a RF se hraje na velkém hřišti.

– Na RF jedou uhrát družstva co nejlepší výsledek a většina vedoucích i hráčů by hru na menším hřišti brala jako degradaci (v TV a v lize to hrají a vidí přece takto)

– Souhlasím ovšem, že mladší kategorie 5let – 5.třída ZŠ by měla hrát na menších hřištích, třeba 3+1 – skvěle se dítě naučí útočit, střílet, bránit, hra má spád, dítě je v několika šancích za třetinu, taktika jde stranou a to by bylo správné zavést a to co nejdříve!!! (Švédsko, Švýcarsko touto cestou jde). Nerozumím zde ČFbU proč nereaguje rychleji.

– V kategorii žen hrajeme s naším družstvem dívek (věk ZŠ)ligu BLMF 3+1 a tak si to dovedu představit i ve starších kategoriích na ZŠ – holky rostou výkonnostně potom rychleji

4.)    Proč AŠSK samo nerozhodne o menší hrací ploše? Jsem názoru, že toto je v kompetenci svazů a jeho metodiků. Spolupracujeme s každým svazem, ale netroufám si tvrdit, že máme odbornost k tomu, aby se z našeho rozhodnutí upravovala pravidla pro školní prostředí. Přeci jenom jsme sdružení učitelů TV a hlavním cílem je pořádat soutěže a přivést co nejvíce dětí ke sportu. Čím více odlišností od pravidel svazů = tím více zmatků. U florbalu je to obzvlášť náročné. Málokterý učitel zažil jako absolvent FTVS florbal jako sport a tak je dosti složité vysvětlit stávající pravidla. Řada z nich to přirovnává k hokeji, hokejbalu a to je špatně. Nově vystudovaní učitelé TV jsou na tom podstatně lépe, pravidlům více rozumí, ale pořád i na VŠ je to sport – popelka, na okraji zájmu vyučujících.

5.)    Další důvod proč ne.  Vztah AŠSK a ČFbU je slušně řečeno na tenkém ledě a tímto by se zhoršil. Před třemi lety se Orion rozhodl pro AŠSK místo ČFbU a od té doby je skvělá spolupráce v krajích, ale centrálně to moc nejde. Příkladem toho je ministerský florbal ve stejné kategorii jako Orion. Proč ne 3.-5. třída či kategorie středoškoláků? Při pořádání Mistrovství světa škol v Plzni jsem hodinu diskutoval s prezidentem ČFbU Filipem Šumanem na téma do jaké kategorie jít. A jednoznačně znělo od nás obou první stupeň ZŠ – podchytněme už ty nejmladší do oddílů a spolupracujme. Bohužel s basketbalem se AŠSK dohodl ke vzájemné spokojenosti. S florbalem nedošlo ani k setkání – ČFbU neměla zájem.

6.)    Závěrem mi dovolte vyslovit přání vzájemné spolupráce. Myslím, že vaše osoba má ještě dost florbalového potencionálu a znalostí, které by šlo předat. A školské prostředí je neskutečně hladové po metodice, informacích, školeních (jak ten florbal dělat?, abych ho neučil blbě.). Na školách není vůbec nic – vaří se z vody. Možnosti AŠSK jsou sice omezené, ale řada možností jak zapracovat na vzdělanosti tělocvikářů – trenérů florbalu by se určitě našla.

S pozdravem

Roman Kuběna, garant florbalu AŠSK